Als Beernemnaars beseffen we het niet altijd, maar het keramiekatelier Perignem (‘door het vuur’) zet sedert de oprichting in 1948 onze gemeente Beernem tot ver buiten onze provincie-en zelfs landsgrenzen op de kaart. En dat doet het nog steeds!
Het atelier Perignem werd opgericht door keramiekkunstenaars Rogier en Laurent Vandeweghe. Laurent stelde vele jaren geleden het atelier ook open voor allerhande kunstenaars, die er de vrijheid kregen in de keramiek hun ding te doen. Zo passeerden er in de begindagen kunstenaars als Octave Landuyt, Marcel Catry en Yves Rhayé de revue. Het keramiekatelier Perignem lag aan de basis van de moderne Vlaamse keramiek die bloeide in de jaren '50 en '60.
Meer info over de geschiedenis van Perignem:
Het bedrijf bleef actief tot in het begin van deze eeuw. Na een korte pauze werd het atelier heropgestart door Laurents dochter, keramiekkunstenares Elisabeth (~Liesbeth) Vandeweghe.
De werkplaatsen en de ovens werden opgeknapt in 2013. De ene ruimte dient nu als atelier, een ander deel werd ingericht tot tentoonstellingsruimte, niet alleen gericht naar keramiek maar naar alle kunstuitingen.
Op die manier wil Perignem een ‘ruimte voor creatie’ zijn, in de ruimste zin van het woord.
En daar slaagt Perignem in!
Diverse exposities, ook met werken van buitenlandse kunstenaars, waren er sindsdien al te bewonderen. Dankzij Perignem wordt Beernem steeds meer een begrip in de brede kunst-en cultuurwereld.
Expo 'Wouter Harvey": (modeontwerpers) Wouter Hoste en Harvey Bouterse exposeren hun keramiekcreaties in Perignem
In het milieu van de collectioneurs van vintagekeramiek zijn Wouter Hoste en Harvey Bouterse welbekend. Wouter Hoste en Harvey Bouterse, ook bekend in de modewereld, verzamelen al jaren moderne keramiek uit de jaren '50, '60 en '70 van vooral Vlaamse ateliers zoals het Beernemse Perignem en Amphora. Ze hebben niet alleen een prachtige collectie, ze inspireren er zich ook op voor hun modeontwerpen.
Maar er is meer... Sinds ongeveer 10 jaar (2009) maken ze ook zelf keramiek,: weliswaar hedendaags maar met een vleugje vintagenostalgie. Ze werken al jaren één dag per week in de ateliers van Perignem te Beernem. Hier worden ze geïnspireerd, hangt de keramiek-vibe nog in de lucht, is het nodige materiaal (ovens, glazuren…) beschikbaar, en bovendien is coach Liesbeth Vandeweghe ook vaak aanwezig…
Kortom, het bekende duo komt graag naar Beernem!
In mei-juni 2019 houden ze al voor de 4de keer een expositie van hun creaties in Perignem: een uitgelezen plek waar hun keramiek stijlvol tot zijn recht komt.
Wie is Wouter Hoste?
Wouter Hoste is het gezicht achter het bekende modelabel ANTWRP, waarvan hij de ontwerper en medeoprichter is. Hoste, opgegroeid in Lovendegem, studeerde van 1983 - 1987 aan de Antwerp Fashion Academy (d.i. de Antwerpse modeacademie). Hij ging van 1989 tot 1990 werken bij Jean-Paul Gaultier in Parijs waar hij een junior-collectie ontwierp. In de jaren negentig werkte hij in België voor modelabels, waaronder Gruno & Chardin, Zino & Judy, Sabotage, Profashion Gmbh, Haider Ackermann Collection en RIGS.
Het Belgische label ANTWRP, opgericht in 2006, is het geesteskind van Wouter Hoste. Geïnspireerd door ‘t stad’, ontwerpt hij sinds 2006 kwalitatieve en casual kledij voor mannen. Altijd met een stedelijk kantje, in luxueuze materialen en vaak met grafische prints, aangebracht volgens de nieuwste technieken. De lichtjes van de Schelde, het einde van de Konijnenpijp, de wirwar aan tramlijnen… het zijn maar enkele van de iconische stadsbeelden die originele prints opleveren. Eigenzinnige, maar nooit schreeuwerige, kleurencombinaties maken het plaatje af.
Sinds 2009 combineert Wouter Hoste het mode-ontwerpen met zijn passie voor keramiek.
Wie is Harvey Bouterse?
Harvey Bouterse is afkomstig uit Suriname, maar woont al sinds z’n achttiende in Antwerpen. Hij verhuisde op 18-jarige leeftijd naar Antwerpen om bij het textielpatronenbedrijf Trois Quarts te gaan werken, waar hij aan de snijtafel werkte en de patronen voor Belgische ontwerpers verknipte. Hier kwam hij in contact met een groot aantal ontwerpers, waaronder Wim Neels, voor wie hij een aantal seizoenen de meewerkte aan de productie. Dit gaf hem veel ervaring in de productie- en verkoopkant van mode.
Creatief deed Harvey toen ook veel ervaring op door het geven van presentaties en shows in Nederland: bv. Den Haag Dresscode, Rotterdam Moha, Utrecht en Amsterdam, waar hij ook parttime na schooltijd als etalagewerker voor verschillende boetieks werkte. Naast productie deed hij ook freelance werk voor Christian Wijnants. En om wat extra geld te verdienen, hiep Harvey ‘Antwerp Academy-studenten’ met hun collecties.
Zijn ontwerpen trokken de aandacht van enkele grote namen uit de modewereld en hij werkte inmiddels samen met Veronique Branquinho en Jean Paul Gaultier.
Door zijn passie voor kunst raakte hij ook geïnteresseerd in keramiek en uiteindelijk ging hij de twee combineren. Sinds 2010 ontwerpt hij zowel keramische juwelen en sculpturen als kledingcollecties.
Comments