Tien hedendaagse kunstenaars uit verschillende disciplines gaan in dialoog met de klassieke Vlaamse meesters. In de rondreizende tentoonstelling “expo Vlaamse Meesters”, nu te bekijken in de bibliotheek, ontdek je waarom werken van Rubens, Brueghel, Van Eyck, Van Dyck enzoverder hedendaagse kunstenaars aanspreken.
Deze hedendaagse personen gaan in dialoog met de oude Vlaamse Meesters: ze hebben elk een ander favoriete meesterwerk en zijn allen om hun eigen redenen weg van de klassieke Vlaamse Meesters, maar over één ding zijn ze het roerend eens: het vakmanschap van Rubens en zijn collega-Vlaamse Meesters is werkelijk ongezien. De erfenis van de klassieke Vlaamse Meesters is vandaag de dag nog steeds springlevend én nog steeds een inspiratiebron voor de huidige generatie kunstenaars.
Onze oude Vlaamse Meesters
Vlaanderen is de bakermat van heel wat Europese kunst en cultuur. Daar mogen we best fier op zijn! Al sinds de Middeleeuwen dwingen de Vlaamse Meesters internationaal bewondering af met hun vakmanschap, creativiteit en technische innovaties. Meer bepaald gaat het om Rubens, Bruegel en de Vlaamse Primitieven, waaronder van Eyck. Ruim 250 jaar lang, van de 15de tot ver in de 17de eeuw, was Vlaanderen in West-Europa een boegbeeld voor schone kunsten en dé inspiratiebron voor bekende kunstbewegingen uit die tijd zoals Barok, Renaissance en de Vlaamse primitieven.
Meer info over de Vlaamse Meesters:
Baanbrekend vakmanschap
De Vlaamse Meesters beschikten over een baanbrekend vakmanschap. Door dit vakmanschap, hun creativiteit en ondernemerschap hebben ze zich destijds kunnen onderscheiden van hun tijdgenoten. Van Eyck perfectioneerde als eerste de techniek van het schilderen met olieverf. Hij keek naar de wereld en had oog voor details. Dit vinden we terug in zijn schilderijen. Bruegel was één van de grootste landschapsschilders uit de geschiedenis. Zijn landschappen en boerentaferelen getuigen van zijn visie op natuur en mens. Rubens was een wereldburger: hij was belezen, verzamelde kunst, werkte soms als diplomaat en hield van het goede leven.
Bij de expo ‘Vlaamse Meesters’ wordt de focus niet enkel op de kunstwerken gelegd, maar ook op dat baanbrekend vakmanschap.
Het programma “Vlaamse Meesters 2018-2020”
De Vlaamse Meesters trokken dus destijds de wijde wereld in als de beste ambassadeurs van onze Vlaamse cultuur en ze zijn dat vandaag nog steeds. Veel werken van deze Vlaamse Meesters zijn over de hele wereld te bewonderen, maar toch beleef je onze Vlaamse Meesters pas echt ten volle op de plaats waar hun werken tot stand kwamen, in het unieke decor van Vlaanderen.
Toerisme Vlaanderen promoot Vlaanderen als toeristische topbestemming in het buitenland en gebruikt hierbij onder andere het thema Kunst & Erfgoed als hefboom (naast andere thema’s zoals gastronomie en fietscultuur). Vanuit het thema Kunst & Erfgoed werd het programma “Vlaamse Meesters 2018 – 2020” ontwikkeld met tal van activiteiten rond Peter Paul Rubens, Pieter Bruegel de Oude Jan van Eyck. Het is hét ideale moment voor zowel toeristen maar ook onze eigen bevolking om onze Vlaamse Meesters te ontdekken.
Waarom deze expo in Beernem?
De mini-expo "Vlaamse Meesters" reist door Vlaanderen. Hiermee hoopt Toerisme Vlaanderen vele duizenden Vlamingen te laten kennis maken met onze Vlaamse Meesters. Ook wij willen in Beernem onze inwoners de kans geven om op deze manier de Vlaamse Meesters beter te leren kennen.
Praktische info: de expo is vrij te bekijken van 7 december 2019 tot 4 januari 2020 tijdens de openingsuren van de bib
Commenti