Blik op Open Monumentendag terug naar de omgeving rond de St-Lambertuskerk in lang vervlogen tijden…
toen herberg "De drie klokken" en de herberg "De vrijheidsboom" nog in het straatbeeld te vinden waren.
of toen er nog een stokerij/brouwerij te vinden was in M. Matthijsstraat, en een pottenbakkerij achter herberg “De drie klokken”.
en ook benieuwd hoe het "Ezeleindeke" er jaren geleden uitzag?
Kom dit alles ontdekken op Open Monumentendag 2019: zondag 7 september tussen 10u-18u.
De cultuurdienst van Beernem heeft i.s.m. een groep 'erfgoedvrijwilligers' een schitterend aanbod uitgewerkt:
1. Wandeltentoonstelling in de Oudezakstraat:
Aan de hand van foto's, tentoongesteld bij elk pand, schetsen we een beeld van de straat zoals het vroeger was: de evolutie van het onroerend erfgoed, de bewoners en hun bedrijvigheid. De Oudezakstraat heeft een boeiende geschiedenis en die wordt via de openluchttentoonstelling opnieuw tot leven geroepen.
Ontdek hoe de straat evolueerde doorheen de 20ste eeuw via unieke foto’s van de straat en zijn bewoners.
2. Schatten van de St-Lambertuskerk:
De kerk kent een rijke geschiedenis en die wordt in zijn kerkschatten weerspiegeld (zie ook https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/89281 ). Oude en nieuwe kunstwerken vullen elkaar aan en vertellen hun verhaal van een levendige parochie. De St-Lambertuskerk is vrij te bezoeken vanaf 11u
3. Begraafpark St-Lambertus:
Het kerkhof naast de Sint-Lambertuskerk werd de voorbije jaren helemaal heraangelegd tot een begraafpark. Het aanwezige erfgoed werd geïnventariseerd en bewaard. Via foto's en documenten maak je kennis met de geschiedenis van het kerkhof en met zijn transformatie tot begraafpark.
Wandel door het begraafpark en ontdek hun funerair erfgoed. We vertellen en sprokkelen er ook verhalen over mensen die er begraven liggen en deel uitmaken van de geschiedenis van het dorp.
4. Tentoonstelling schilderijen Koenraad Matthijs:
Kunstenaar Koenraad Matthijs woont al bijna zijn hele leven in de Oudezakstraat en brengt met zijn schilderijen de straat van vroeger terug tot leven. Deze schilderijen staan tentoongesteld in het Schepenhuys.
Nabeschouwingen...
De afsluitende receptie op zondagavond voor de medewerkers was een voltreffer, want we werden verrast door een bijzonder bezoek: nl. van niemand minder dan Gustaaf Sap, de voorzitter van Herita vzw.
Herita vzw is de overkoepelende vereniging die Open Monumentendag in Vlaanderen promoot. Herita vzw is een netwerkvereniging, die iedereen met een hart voor waardevolle gebouwen, landschappen en archeologische sites samenbrengt en ondersteunt. De visie van Herita vzw is dat ‘erfgoed beleven’ dé sleutel is tot engagement voor erfgoed. De organisatie van Open Monumentendag levert hierbij een belangrijke bijdrage. De gemeente Beernem kreeg dus hoog bezoek als uitsmijter van Open Monumentendag 2019 in Beernem.
In zijn toespraak was de voorzitter van Herita vzw vol lof over de aanpak van de gemeente Beernem: “Het concept van de wandeltentoonstelling -zoals in de Oudezakstraat- met telkens voor een gebouw een oude foto met uitleg over wat daar vroeger was, wie daar woonde enzoverder, dat is een echte succesformule. Je zag de bezoekers kijken, observeren en vertellen aan elkaar. Die verhalen over vroeger brengen emoties en vooral ook betrokkenheid met zich mee mee. Betrokkenheid naar erfgoed… en dat is wat we willen bereiken! Mijn felicitaties voor jullie geslaagde aanpak en voor het vele voorbereidende werk. ”
Als schepen van erfgoed ben ik dan ook bijzonder in mijn nopjes: “ We kunnen terugblikken op een geslaagde editie. En bovendien zijn de lovende woorden van de voorzitter van Herita vzw, een enorme opsteker voor de gemeentelijke medewerkers van de cultuurdienst en voor de gemeentelijke erfgoedraad. Een welverdiende pluim voor hun vele inspanningen.”
Comments