top of page

Beernemse auteur Kristien Dieltiens lanceert 100ste boek!


"De gemeente Beernem organiseert met veel trots een feestelijke avond naar aanleiding van het 100ste boek en 25 jaar auteurschap van Kristien Dieltiens.", aldus een fiere burgemeester Jos Sypré en schepen van cultuur Patricia Waerniers. "Hiermee willen we onze grote waardering tonen voor onze Beernemse bijzondere schrijfster!"

Het 100ste boek "Carlota, de vrouw die rozen at" van auteur Kristien Dieltiens werd op 30 januari 2023 in OC Kleine Beernem gelanceerd. De gemeente Beernem wilde haar talentvolle schrijfster graag vieren met haar 25 jaar auteurschap en koppelde dit aan de lancering van haar jubileumboek.



Een bijzondere schrijfster


Kristien Dieltiens (°1954), opgegroeid in een gezin met 6 kinderen in Edegem, studeerde voor leerkracht lager onderwijs. Ze verhuisde in 1982 naar Beernem.

In 1997 debuteert Kristien als auteur met een voorleesprentenboek ‘De gouden bal’.

Kristien gaf jarenlang les in de Steinerschool in Brugge. Geleidelijk aan combineerde ze het schrijven met een deeltijdse baan, tot ze vervolgens in 2010 voltijds auteur en illustrator werd.

Kristien, omringd door haar familie, in een bomvolle zaal.

Kristiens boeken zijn vaak filmisch, zintuiglijk en gevoelig geschreven, met personages die psychologisch sterk uitgewerkt zijn. Hiertoe leeft Kristien zich steeds heel diep in haar personages in.

Haar geloofwaardige, historisch onderbouwde en psychologische uitwerking van haar personages en haar kunde om gevoelige thema’s te beschrijven maken van haar een bijzondere schrijfster, wat nu ook duidelijk is in haar nieuwste historische roman Carlota.



Carlota, de vrouw die rozen at


Kristien leerde de Belgische Prinses Charlotte (1840-1927) kennen door de gesprekken met haar Mexicaanse schoondochter. De Mexicanen spreken nog altijd vol vuur over hun 'Mamma Carlotta'. Onze prinses (Mamma Carlotta) was slechts 2 jaar aanwezig in Mexico maar verwezenlijkte veel in die korte tijd. Dat kon niet gezegd worden van haar fuivende keizer. Om de tijd te typeren en te situeren: ze was de schoonzus van de legendarische "Sissi".


Vele verhalen doen de ronde over de keizerin, vooral over haar waanzin. Ze reisde alleen terug naar Europa op politieke missie om steun, vooral geldelijke, te zoeken voor hun Mexicaanse avontuur. Ze kreeg zowel in Parijs als in Rome het deksel op haar neus. In het Vaticaan weigerde ze te vertrekken tot de Paus naar haar geluisterd had. Ze kreeg een bed aangeboden in de pauselijke bibliotheek en blijkbaar is ze, tot hiertoe, de enige vrouw die in het Vaticaan geslapen heeft. Het fiasco van het Keizerrijk Mexico resulteerde in het vuurpeloton voor de keizer. Zijzelf besefte niet dat ze weduwe was geworden en bleef brieven schrijven naar haar echtgenoot. De rest van haar leven werd ze opgesloten in het kasteel van Bouchout te Meise.


Het boek Carlota is een meeslepende, historische roman die ongrijpbare werelden opent: die van het koningshuis, van de adelstand, van het feeërieke Mexico, en van de menselijke geest die via eenzaamheid en verlangen flirt met de waanzin.


Het schepencollege van Beernem toont haar waardering voor haar bekende Beernemse auteur Kristien Dieltiens door het organiseren van een feestelijke avond geepresenteerd door een andere bekende Beernemnaar, nieuwsanker Xavier Taveirne. Op de foto (van L naar R): Conny Lambert (diensthoofd cultuur & erfgoed), schepen Jan Van Assche, burgemeester Jos Sypré, Kristien Dieltiens, schepen van cultuur Patricia Waerniers, nieuwsanker-presentator Xavier Taveirne.

Comments


bottom of page